El Tribunal Suprem desestima el recurs de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis i l’Estat no retornarà els diners confiscats pel franquisme

El Tribunal Suprem va publicar ahir la sentència sobre el recurs presentat per l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis, que reclamava el retorn dels diners republicans confiscats pel franquisme. El Tribunal ha desestimat aquest recurs, al·legant que forma part d’una norma preconstitucional que ja no està en vigor.

El consistori va presentar el recurs explicant que el 18 de juliol del 1936, just després del cop d’estat comandat per Franco, les seves tropes van espoliar als ciutadans del municipi un total de 9.786 pessetes emeses pel Govern Republicà, el que equival a 136.123 euros. L’Ajuntament considera que aquests diners pertanyen a Sant Julià de Ramis i, per tant, reclama que l’Estat retorni l’import.

El Tribunal Suprem, però, considera que aquesta reclamació és il·legítima i, com que la norma que va permetre l’espoliació ja no és vigent, no es poden retornar. Afegeix també que la reclamació del consistori ha prescrit, i la negativa del Consell de Ministres a tornar la quantitat està emparada per la Constitució Espanyola.

El recurs presentat per l’Ajuntament també denuncia que els diners confiscats van ser utilitzats pel govern pels seus beneficis, fins la destrucció de la moneda republicana el 1942. El Tribunal, a banda de desestimar el recurs, també obliga l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis a pagar 3.000 euros com a despeses del procés judicial.