L’ABS de Sarrià de Ter es suma a un nou Programa de prevenció del càncer de còlon i recte

El Col·legi de Farmacèutics de Girona i el Departament de Salut de la Generalitat engeguen un any més el Programa de prevenció del càncer de còlon i recte arreu de Catalunya. L’Àrea Bàsica de Salut de Sarrià de Ter hi participa a través del Centre d’Atenció Primària i també de les diferents farmàcies existents en el territori.

Les persones d’entre 50 i 69 anys poden anar a una de les farmàcies participants en el programa per agafar un test no invasiu i fer-se una prova diagnòstica que, en cas de donar positiu, conduiria a una colonoscòpia. El doctor Francisco Javier Pamplona Portero, coordinador de colonoscòpies i cribratge, explica que està destinat a persones asimptomàtiques, que rebran una carta a casa convidant-les a participar.

El programa s’obre aquest mes de novembre i es tancarà al gener, i l’objectiu principal és fomentar-ne la participació, en especial a comarques gironines. Francisco Javier Pamplona afegeix que les dades de participació de Sarrià de Ter és del 38% en la tercera ronda de la passada edició del programa, i creu que es pot arribar com a mínim a la mitjana de Catalunya, d’un 44%.

Totes les farmàcies de l’ABS de Sarrià de Ter participen en el programa, així que les persones que rebin la carta poden recollir el test a qualsevol d’elles. Són declaracions de Josep Brunsó, vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona, en una entrevista especial a Ràdio Sarrià.

Els organitzadors del programa reiteren que la prevenció és el millor tractament possible per al càncer de còlon i recte i, quan abans es detecti, més fàcil és de tractar.

 

Imatge: Col·legi de Farmacèutics de Girona